Στην Αγία Βαρβάρα οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις γης εναλλάσσονται αρμονικά με τις τεράστιες εκτάσεις ακαλλιέργητης γης. Το φυσικό περιβάλλον στο χωριό συνθέτουν τα νομευτικά φυτά, όπως σιτάρι και κριθάρι, οι ελιές, τα αμπέλια, καθώς και άγρια βλάστηση, όπως πεύκα, ακακίες, κυπαρίσσια.

Ειδικότερα, το βασικό καλλιεργήσιμο προϊόν στο χωριό είναι το κριθάρι. Η καλλιέργεια του κριθαριού αποτελεί ακόμη και σήμερα μια από τις ενασχολήσεις των κατοίκων της κοινότητας.

Η συστηματική καλλιέργεια του κριθαριού άρχισε κυρίως τα τελευταία χρόνια. Παλαιότερα, στην κοινότητα ανθούσε η αμπελοκαλλιέργεια, η οποία με το πέρασμα του χρόνου κρίθηκε οικονομικά ασύμφορη. Οι αμπελώνες ξεριζώθηκαν και στην θέση τους έσπειραν κριθάρι ή φύτεψαν ελιές. Πολλοί από τους αμπελώνες ενοικιάστηκαν σε επαγγελματίες γεωργούς με σκοπό την καλλιέργεια κριθαριού.

Η ελαιοκαλλιέργεια στο χωριό είναι περιορισμένη, εφόσον αποσκοπεί απλώς στην κάλυψη των αναγκών της οικογένειας. Πολλοί κάτοικοι του χωριού παράγουν ντόπιο ελαιόλαδο.

Ξεχωριστή θέση στο φυσικό τοπίο κατέχει η καταπράσινη έκταση με την επονομασία Φυτώριο. Πρόκειται για ένα βουνό δεντροφυτεμένο με πεύκα, κυπαρίσσια και ακακίες. Πρέπει να σημειωθεί πως η προαναφερόμενη έκταση ανήκει στο Τμήμα Δασών. Πλησίον του Φυτώριου, το κοινοτικό συμβούλιο προγραμματίζει την κατασκευή πάρκου που θα περιλαμβάνει γήπεδο, παιδότοπο και κιόσκι.

Αξίζει να αναφερθεί πως κατά τους ανοιξιάτικους μήνες, ανθισμένες αμυγδαλιές προσθέτουν μια «εύθυμη» πινελιά στους κάμπους της κοινότητας.

Πηγή:
Κοινοτικό Συμβούλιο Αγίας Βαρβάρας