Πεσόντες

Γεννήθηκε στην Αγία Βαρβάρα στις 8/2/1953. Παιδί της οικογένειας Κώστα και Κυριακής Χ. Νικολή. Σκοτώθηκε κατά την Τουρκική Εισβολή του 1974.

heroes1

Γεννήθηκε στην Αγία Βαρβάρα στις 12/4/1955. Παιδί της οικογένειας Σταύρου και Θεονίτσας Σπανού. Σκοτώθηκε κατά την Τουρκική Εισβολή στις 22/7/1974.

heroes2

Γεννήθηκε στην Αγία Βαρβάρα στις 6/1/1934. Παιδί της οικογένειας Μιχαήλ και Ελένης Καραγιάννη. Παντρεμένος με την Ανθούλλα Καραγιάννη. Πατέρας τεσσάρων παιδιών. Σκοτώθηκε από τους Τούρκους στις 12/6/1964 στο χωριό Μαθιάτη.

heroes3

Γεννήθηκε στην Αγία Βαρβάρα στις 10/11/1950. Παιδί της οικογένειας Κώστα και Κυριακής Χ΄΄Νικολή.  Ανεβρέθηκαν τα οστά του με τη μέθοδο DNA σε ομαδικό τάφο στα Καμίνια μεταξύ Δικώμου και Συγχαρί.  Τάφηκε με τιμές ήρωα στην Αγία Βαρβάρα στις 14/05/2011.

heroes4

Αγνοούμενοι

Γεννήθηκε στην Αγία Βαρβάρα στις 26/10/1954. Παιδί της οικογένειας Παντελή και Κυριακούς Κυριάκου. Αγνοείται από την Τουρκική Εισβολή του 1974.

missing1

Γεννήθηκε στην Αγία Βαρβάρα στις 21/5/1954. Παιδί της οικογένειας Γεώργιου και Κυριακής  Ισιδώρου. Αγνοείται από την Τουρκική Εισβολή του 1974.

missing2

Γεννήθηκε στον Φαρμακά στις 10/7/1950. Παντρεύτηκε στην Αγία Βαρβάρα με την Όλγα Χρ. Αποστολίδου. Αγνοείται από την Τουρκική Εισβολή του 1974.

missing3

Γεννήθηκε στην Αγία Βαρβάρα στις 28/1/1945. Παιδί της οικογένειας Γεώργιου και Θεοφανούς Παπουτσή. Αγνοείται από την Τουρκική Εισβολή του 1974.

missing4

Γεννήθηκε στην Αγία Βαρβάρα στις 15/3/1949. Παιδί της οικογένειας Λοΐζου και Στυλιανής Τούμπα. Παντρεμένος με την Μαρία Χρ. Ψυλλή. Πατέρας δύο παιδιών. Αγνοείται από την Τουρκική Εισβολή του 1974.

missing5

ΟΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ ΤΙΜΟΥΝ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥΣ

Σταύρου Ηρακλέους
Συνταγματάρχη Τεθωρακισμένων

Πραγματοποιήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 2010, μέσα σε συγκινησιακό και κατανυχτικό κλίμα η τελετή αποκαλυπτηρίων του μνημείου ηρώων Αγίας Βαρβάρας Λευκωσίας και Χωριστής Δράμας, στην παρουσία του Μητροπολίτη Ταμασσού και Ορεινής κ.κ. Ησαΐα εκ μέρους της Εκκλησίας, του Υπουργού Υγείας κ. Χρίστου Πατσαλίδη εκ μέρους της Κυβερνήσεως, βουλευτών και εκπροσώπων των Κοινοβουλευτικών κομμάτων, δημοτικών και κοινοτικών αρχών της ευρύτερης περιοχής, άλλων επισήμων, αντιπροσωπείας της κοινότητας Χωριστής Δράμας – με την οποία η Αγία Βαρβάρα έχει αδελφοποιηθεί – και πλήθους κόσμου.

Ήταν μια τελετή σεμνή, απέριττη, πατριωτική, τιμής και δόξας στους ωραίους και αθάνατους μαχητές της Λευτεριάς, στους ήρωες της αγχόνης των φυλακών και των κρατητηρίων, στις μάχες των πεσόντων, των αγνοουμένων και των οδοφραγμάτων, στους αφανείς αγωνιστές του μόχθου που σήκωσαν στους ώμους την Πατρίδα, στους νέους που τα όνειρα τους πυροδοτούν και ανάβουν τις ελπίδες, στους αληθινά μεγάλους.

Η όλη εκδήλωση άρχισε με αγιασμό, ευλογία, ευχές και μνημόσυνο από το ευσεβές ιερατείο. Ο Μητροπολίτης Ησαΐας σε σύντομη ομιλία του εξήρε την πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση αυτής της ωραίας και ιδιαίτερης τελετής των αδελφών κοινοτήτων και μεταξύ άλλων υπογράμμισε τη σημασία της, τόσο για τις δυο κοινότητες όσο και για τους Έλληνες της Κύπρου και της Ελλάδας. Είναι η πίστη στα ελληνοχριστιανικά ιδεώδη που διατηρεί το χαρακτήρα των απανταχού Ελλήνων και δίνει ελπίδα για το μέλλον, είπε τελειώνοντας το σύντομο λόγο του.

Ο κοινοτάρχης Αγίας Βαρβάρας κ. Μάριος Γεωργίου, του οποίου το έργο αξιολογήθηκε από όλους με κολακευτικά τόσο γι’ αυτόν όσο και για την κοινότητα λόγια, αφού ευχαρίστησε όσους συνέτειναν καθ΄ οιονδήποτε τρόπο στο επίτευγμα αυτό, πρώτιστα έκλεινε το γόνυ στους ήρωες και αγνοουμένους και αναφέρθηκε συνοπτικά στον καθένα ξεχωριστά, τονίζοντας την προσφορά τους προς την πατρίδα. Μια προσφορά η οποία δεν έχει μέτρο για να αξιολογηθεί. Ποιος και πώς μπορεί να μετρήσει τη θυσία ενός ανθρώπου και δη νεανικής ηλικίας για την ελευθερία; Αναλογιζόμενοι δε ότι οι λίγοι και αδύναμοι σε οπλισμό και μέσα αυτοί αγωνιστές του έθνους, αλλά μεγάλοι σε ψυχή και ανδρειοσύνη, τα έβαλαν με τους ισχυρούς Βρετανούς αποικιοκράτες και το βάρβαρο και πάνοπλο Τούρκο κατακτητή, τότε οι όποιες λέξεις και φράσεις δεν αρκούν για να καλύψουν την πράξη και συνάμα την προσφορά τους. Το κύριο και πρώτιστο χρέος μας σήμερα είναι η εγρήγορση και επαγρύπνηση με σταθερή προσήλωση σε αρχές και αξίες σε ένα αγώνα που οδηγεί στην επανένωση της μαρτυρικής μας Κύπρου, κατέληξε.

Η πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Δημοτικού Διαμερίσματος Χωριστής του Δήμου Δράμας κ. Τασούλα Βασιλείου, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στους αγώνες των Ελλήνων με τους Βούλγαρους και στάθηκε στις βαρβαρότητα που επέδειξαν οι Βούλγαροι κατά των κατοίκων της κοινότητάς της που δεν αφορούσαν μόνο τους ένοπλους αλλά και τα άοπλα γυναικόπαιδα. Οι Βούλγαροι στην προσπάθεια τους να επικρατήσουν συμπεριφέρθηκαν σκληρά και απάνθρωπα προς τους φιλήσυχους κατοίκους του χωριού της. Τα θύματα των βασανιστηρίων, των καταναγκαστικών εργασιών, των στερήσεων και σφαγών, οι μάρτυρες της Χωριστής ανήλθαν στους 770. Η σημερινή ημέρα τιμής προς τους ήρωες μας είναι ιδιαιτέρα ιστορική και συγκινητική, αφού στην αδελφή κοινότητα τιμούνται και τα θύματα της Χωριστής. Η ιστορική μνήμη αποτελεί την τροφή των λαών, τόνισε.

Για σας που, τη θυσία σας, η δάφνη στεφανώνει, που, τη θανή σας, ώ ήρωες, η ιστορία τη διαλαλεί. Για Σας που, η δόξα πάνω σας, Ήλιος λαμπρός φεγγοβολεί. Το μνημείο αυτό, η Κύπρος ευλαβικά, αφιερώνει.
Στη μνήμη της μαρτυρικής Χωριστής Δράμας κατά των τριών βουλγαρικών κατοχών: 1912 – 1913, 1916 – 1918, 1941 – 1944.
Στη Μακεδονική αυτή ηρωική και μαρτυρική κωμόπολη το 2008 εγκαινιάστηκε αντίστοιχο πάρκο αφιερωμένο στους αγωνιστές της Κύπρου.

Αμφότεροι οι κοινοτάρχες αναφέρθηκαν στους δεσμούς που ενώνουν τις κοινότητές τους, τις αγαστές σχέσεις που αναπτύχθηκαν μεταξύ τους, καθώς και στους κοινούς αγώνες του Ελληνισμού για δικαίωση και ελευθερία, υποσχόμενοι ότι θα συνεχίσουν συνεργαζόμενοι πιασμένοι χέρι με χέρι για ένα καλύτερο μέλλον.

Ο Υπουργός Υγείας κ. Πατσαλίδης, μεταξύ άλλων, αφού συγχάρηκε τις δύο αδελφοποιημένες κοινότητες για τις σχέσεις τους και το σίγουρα θετικό αποτέλεσμα που έχουν αυτές, καθώς επίσης και τα μηνύματα που εκπέμπουν, αναφέρθηκε στην ιστορία που αποδεικνύει τις άρρηκτες σχέσεις των κατοίκων της Κύπρου με τη μητροπολιτική Ελλάδα και τους κοινούς αγώνες για επιβίωση. Ανέλυσε στη συνέχεια την κατάσταση όπως διαμορφώνεται σήμερα, αναφερόμενος στην ορατή και υπαρκτή τουρκική απειλή και τη συνέχιση, κατά παράβαση κάθε Διεθνούς Δικαίου, της κατοχής τμήματος της Κύπρου και διατήρησης τουρκικών στρατευμάτων και έδωσε τις κατευθύνσεις του προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι κίνδυνοι που εγκυμονούνε οι προσπάθειες επιβολής μη αποδεκτών λύσεων από την τουρκική πλευρά. Έκλεισε την ομιλία του υπογραμμίζοντας ότι η κατάθεση αιώνιας ευγνωμοσύνης προς τους ήρωες είναι ίδιο χαρακτηριστικό της φυλής μας.

Ακολούθησε προσκλητήριο πεσόντων και απονομή τιμητικών πλακετών στη μητέρα, στη σύζυγο, στον αδελφό, στον οικείο των αγωνιστών της πατρίδας. Το τμήμα αυτό της τελετής μπορεί αβίαστα να χαρακτηριστεί ως μια ιεροτελεστία, η οποία δεν άφησε κανένα ασυγκίνητο. Πολλοί έσφιξαν τη καρδιά τους και έδωσαν από μέσα τους μια υπόσχεση, δεν ήταν λίγοι όμως κι αυτοί που έκλαψαν για τις απώλειες των ανθρώπων τους και το άδικο που επισκιάζει το χαμό τους.

Η δημοτική χορωδία Ιδαλίου τραγούδησε πατριωτικά τραγούδια και η όλη τελετή έλαβε τέλος με τον Εθνικό Ύμνο.

Ήταν μια επιτυχημένη από πάσης απόψεως εκδήλωση που ενισχύει τον αγωνιζόμενο ελληνικό λαό.

Το γενικό ηχηρό μήνυμα είναι ότι : Με πνεύμα απόλυτης συνεργασίας, ομόνοιας και σύμπνοιας, με υψηλό εθνικό φρόνημα, με πίστη στον αγώνα μας, προσηλωμένοι στους θεσμούς που ταχθήκαμε να υπηρετήσουμε, οφείλουμε να ανταποκριθούμε πλήρως στις απαιτήσεις των καιρών και στις προσδοκίες του λαού μας μη φειδόμενοι μόχθων και κόπων. Οι Έλληνες δεν ξεχνούν, δεν παραδίδονται, αγωνίζονται μέχρι εσχάτων, μέχρι τη δικαίωση.

Όλοι οι συντελεστές του έργου και της τελετής είναι άξιοι συγχαρητηρίων (κοινοτική αρχή, δασκάλες, καλλιτέχνες κλπ)!

Τιμή και δόξα στους ήρωες της Αγίας Βαρβάρας Λευκωσίας και της Χωριστής Δράμας οι οποίοι αγωνίστηκαν και έπεσαν υπέρ Πίστεως και Πατρίδος.