Η Αγία Βαρβάρα βρίσκεται 22 περίπου χιλιόμετρα νότια από την Λευκωσία, στα δεξιά της συμβολής των υπεραστικών δρόμων Λευκωσίας – Λεμεσού – Λάρνακας. Είναι κτισμένη σε υψόμετρο 310 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Το χωριό χαρακτηρίζεται από αρκετές γυμνές και ακαλλιέργητες εκτάσεις. Στα κτήματα καλλιεργούνται τα σιτηρά, ιδιαίτερα το σιτάρι και το κριθάρι. Καλλιεργούνται επίσης ορισμένα νομευτικά φυτά, οι ελιές και το αμπέλι. Οι αμυγδαλιές αποτελούν πραγματικό στολίδι στους κάμπους κυρίως την άνοιξη.
Γειτονικά χωριά είναι το Πέρα Χωριό, η Νήσου, το Τσέρι, ο Κοτσιάτης, το Μαρκί, ο Αναλυόντας , ο Μαθιάτης, ο Λυθροδόντας, η Αλάμπρα και η Σια.
Στην τοποθεσία, που είναι χτισμένη σήμερα η Αγία Βαρβάρα, βρισκόταν πριν πολλά χρόνια ένα μικρό χωριό με το όνομα Άγιος Γεώργιος. Κάποτε, πριν 620 περίπου χρόνια, η εκκλησία του χωριού κάηκε και καταστράφηκε. Από την πυρκαγιά μόνο η εικόνα της Αγίας Βαρβάρας έμεινε άθικτη. Οι χωρικοί τότε ξανάκτισαν την εκκλησία, κοντά στην παλιά και την αφιέρωσαν στην Αγία Βαρβάρα, από την οποία πήρε και το όνομα του το χωριό.
Η ιστορία της Αγίας Βαρβάρας έχει τις ρίζες της σε πολύ παλιά χρόνια. Σημάδια της μακρινής της ιστορίας είναι τα διάφορα σπήλαια που υπάρχουν στην περιοχή κι έχουν λαξευμένες τις οροφές τους σε σχήμα σταυρού. Μερικά από αυτά είναι πολύ μεγάλα και πιστεύεται ότι χρησιμοποιούνταν σαν κατακόμβες από τους πρώτους χριστιανούς.
Οι ιστορικές πηγές αναφέρουν ότι η Αγία Βαρβάρα τον καιρό των Φράγκων αποτελούσε φέουδο. Κατά την εποχή των Τούρκων ήλθαν και κατοίκησαν στο χωριό 15-20 τούρκικες οικογένειες. Ταυτόχρονα πολλοί Τούρκοι εγκαταστάθηκαν στο γειτονικό χωριό Νήσου από το οποίο έδιωξαν αρκετούς από τους ντόπιους κατοίκους οι οποίοι καταδιωγμένοι εγκαταστάθηκαν στην Αγία Βαρβάρα.
Το χωριό κατά το 1881 αριθμούσε τους κατοίκους του ίσα με 449 ψυχές. Αργότερα και σιγά-σιγά το χωριό ανεπτύχθη σημαντικά. Σε καταγραφή που έγινε το 1991 οι κάτοικοι αριθμούν στους 1200 ενώ στη καταγραφή του 2001 οι κάτοικοι ανήλθαν στους 1421.
Σήμερα οι κάτοικοι του χωριού ασχολούνται με πολλές και διαφορετικές εργασίες. Πολλοί εργάζονται στη Λευκωσία ως ιδιωτικοί ή κυβερνητικοί υπάλληλοι, τεχνίτες, εργάτες σε εργοστάσια ή οικοδομικές εργασίες και άλλοι έχουν ιδιόκτητα καταστήματα ή εργαστήρια. Άλλοι μένουν στο χωριό και ασχολούνται με τη γεωργία, και την κτηνοτροφία. Τόσο τα εργοστάσια ραπτικής , που υπάρχουν μέσα στο χωριό, όσο και τα εργοστάσια της βιομηχανικής ζώνης και το κεραμείο έξω από το χωριό, απασχολούν αρκετούς κατοίκους.